Vesti

Borba protiv litijuma: slučaj Čilea

EKO Društvena akcija Vas poziva da u nedelju 26. juna prisustvujete tribini o borbama protiv litijuma u Čileu pod nazivom „Borba protiv litijuma: slučaj Čilea“ u prostorijama knjižare Bulevar Books na Bulevaru Mihajla Pupina 6 u Novom Sadu sa početkom od 18 časova. Tribina je deo našeg programa pod nazivom „Ekološki pokreti i društvena kritika“.

Uprkos masovnim demonstracijama i blokadama na nacionalnom nivou, u Srbiji je promakla činjenica da je gotovo u isto vreme došlo do masovnih demonstracija sa druge strane planete –  u Čileu ili preciznije, čileanskoj pustinji Atakama. Nastavljajući se na prethodne proteste, otpor ekstrakciji 400,000 tona litijuma je tekao paralelno sa srpskim slučajem i u tom duhu bi međunarodna razmena mogla da pomogne razmeni znanja sa obe strane. Stoga je Društvena akcija po prvi put pozvala nekoliko čileanskih aktivista da u okviru programa „Ekološki pokreti i društvena kritika“ govore o svojim iskustvima i uđu u dijalog sa lokalnim aktivistima u Srbiji. Na ovoj drugoj po redu tribini ćemo razgovarati sa čileanskim režiserom Huanom Donosom i meksičkom producentkinjom Alinom Huarez koji će na tribini prikazivati svoje filmove o lokalnim otporima eksploataciji litijuma u pustinji Atakama koje su lično dokumentovali.

Tribina će biti na engleskom jeziku, tokom koje će se prikazivati njihovi dokumentarni filmovi. Događaj će ujedno koristiti umrežavanju domaćih i međunarodnih aktivista.

Dalja obaveštenja o događaju možete pratiti ovde.
Ovaj događaj je podržan od strane Balkanske mreže za razvoj građanskog društva.

Post a comment