Vesti

Ekološki pokreti i društvena kritika: Kako su počeli?

Pozivamo vas na prvi deo javnih tribina na temu „Ekološki pokreti i društvena kritika: Kako su počeli“, koji će se održati u petak, 27. maja od 17 časova u prostorijama NDNV na SPENS-u.

U poslednjih nekoliko godina svedoci smo razvoja različitih ekoloških pokreta koji su reagovali na različite oblike uništavanja životne okoline od strane države – poput projekta minihidroelektrana – ili krupnog kapitala čiji dolazak u Srbiju je potpomogla upravo trenutna vlast – poput nedavnog projekta iskopavanja litijuma u Jadru. Efekti ovih dubokih društvenih promena će se tek osetiti u većini slučajeva i zbog toga se legitimno može postaviti pitanje: šta činiti? Kakva su iskustva već postojećih ekoloških pokreta u Srbiji? Kako se dalje organizovati? Ova i druga pitanja želimo da postavimo javno i otvoreno, kako bismo pokrenuli širi dijalog o bitnim aspektima organizovanja na temelju kojih su moguće društvene alternative.

Sa ovim ciljem smo odlučili da u maju, junu i julu organizujemo niz događaja pod nazivom “Ekološki pokreti i društvena kritika”. Prvi od tih događaja će biti tribina koja će se baviti nasleđem domaćih pokreta odnosno javnom debatom oko nekoliko uspešnih primera na koje će se osvrnuti njihovi glavni akteri (Dragana Arsić iz pokreta “Odbranimo šume Fruške gore”, Iva Čukić iz “Ministarstva prostora”, Iva Marković iz “Prava na vodu”).

Potom ćemo preći na iskustva regionalnih i međunarodnih pokreta (o čemu će u julu govoriti Vedran Horvat sa Instituta za političku ekologiju iz Zagreba u Hrvatskoj) – da bi na kraju zajedno sa različitim organizacijama i aktivistima iz Nemačke i Čilea govorili o budućnosti borbe protiv litijuma u Srbiji, Evropi i šire te o potrebi okupljanja progresivnih aktivista.

Dalja obaveštenja o događaju možete pratiti ovde.

Post a comment