Vesti

Inicijativa „ZA Novi Sad“: Objavljen prvi deo studije

Stanovnici Novog Sada i okoline već godinama prate priču o projektu „Novog Sada na vodi”. Reč je o projektu uređenja priobalja na delu Kameničke ade, Šodroša i Ribarskog ostrva, odnosno projektu mosta, koji na toj lokaciji predstavlja produžetak Bulevara Evrope i povezuje levu obalu Dunava sa Fruškom gorom i Fruškogorskim koridorom.

ZANS (Zajednička akcija Novi Sad) je inicijativa koju smo lansirali sa idejom o tri dela studije o ovom projektu.

Prvi deo smo na otvaranju udruženja u subotu, 4. decembra publikovali u vidu brošure, i ovaj deo predstavlja hronološki redosled događaja projekta, kolokvijalno nazvanog „Novi Sad no vodi”. Pristup svakom radu kojem je cilj da izloži predlog za rešenje nekog problema je taj da se počne od konteksta.

Drugi deo studije će predstavljati studije slučaja stranih i domaćih praksi sa tematikom razvoja gradova, priobalja, kao i modela funkcionisanja gradova/država sa aspekta političkih, socijalnih i ostalih uticaja. Treći deo će objediniti sugestije u smislu razvoja grada i akumulaciju već predlaganih rešenja od strane drugih organizacija.

Težili smo sveobuhvatnom razmišljanju o temi urbanističko-ekoloških izazova sa kojima se susreći moderni gradovi. Aktuelna dešavanja smo posmatrali sa aspekta urbanističkog i arhitektonskog razvoja, političko-ekonomskog uticaja i neminovne spoljne politike kao jednog od najbitnijih aktera današnjice u strateškom planiranju razvoja gradova/države. Videli smo potencijal u idejama, i njihovom širenju, koje objedinjuju teme ekološkog prava, cirkularne ekonomije i sličnih održivih pristupa u ovoj oblasti, kao i teme održivog razvoja u urbanističkom planiranju gradova.

Publikovanu brošuru možete preuzeti ovde.

Post a comment