Vesti

Međunarodna deklaracija protiv iskopavanja litijuma: predstavljanje i potpisivanje

EKO Društvena akcija i pokret “Marš sa Drine” Vas poziva da u petak, 8. jula prisustvujete pres konferenciji povodom predstavljanja tzv. “Jadarske deklaracije” u prostoru Miljenko Dereta u ulici Dobračina 55a u Beogradu sa početkom od 12 časova. Nakon toga, u subotu 9. jula biće organizovano potpisivanje ove međunarodne deklaracije ispred sedišta Rio Tinta u Gornjim Nedeljicama. Događaji su deo našeg programa pod nazivom „Ekološki pokreti i društvena kritika“.

Na inicijativu domaćih ekoloških organizacija, u junu mesecu je započeto uspostavljanje međunarodne mreže aktivista koja se bavi štetnim efektima eksploatacije litijuma koji poslednjih godina postaje sve traženiji na tržištu usled upotrebe u baterijama električnih automobila. Mreža za sada okuplja aktiviste iz Velike Britanije, Argentine, Španije, Čilea, Portugala, Nemačke kao i iz Srbije, koji će saradnju ozvaničiti potpisivanjem Jadarske deklaracije — dokumenta koji podrazumeva utvrđivanje solidarnog i zajedničkog delovanja u borbi protiv interesa korporacija koje zarad ostvarivanja profita ugrožavaju životnu sredinu. Deklaracija će biti predstavljena na konferenciji za štampu u Beogradu, dok će simbolično biti potpisana u Gornjim Nedeljicama — mestu koje je našoj javnosti postalo poznato po otporu meštana i masovnim protestima protiv projekta „Jadar“ i rudnika litijuma kompanije Rio Tinto u Srbiji.

Ovom prilikom, biće organizovan prevoz za posetu Gornjim Nedeljicama. U okviru mreže koja će se stvoriti na osnovu ovih potpisnica, biće uspostavljeni principi jedinstva u vidu razmene informacija, pravovremenog upozoravanja i međunarodne podrške u slučaju nanošenja štete životnim sredinama na teritorijama njenih članica. Na osnovu inicijative udruženja građana EKO Društvene akcije i pokreta “Marš sa Drine” koje su pokrenule ovu inicijativu, 8. jula će se organizovati pres konferencija u prostoru Miljenko Dereta u Beogradu kako bi se po prvi put u javnosti diskutovalo o Jadarskoj deklaraciji kao i uspostavljanju nove međunarodne mreže i to upravo od strane njenih članova.

Društvena akcija je udruženje građana koje okuplja tim različitih aktivista i stručnjaka u cilju zajedničkog bavljenja socijalnim aspektima ekologije kroz pokretanje društvenih inicijativa.

Dalja obaveštenja o događaju možete pratiti ovde.
Ovaj događaj je podržan od strane Balkanske mreže za razvoj građanskog društva.

Post a comment