Vesti

Objavljena hronologija „Novog Sada na vodi“

U jeku donošenja Generalnog urbanističkog plana, ubrzanih procesa gradnje i puno novih gradilišta kojima smo ovih dana svedoci u Novom Sadu, kao i smene određenih vladajućih struktura (korporativnih/lokalnih/republičkih) u kontekstu predstojećih izbora, smatramo da je svaki korak bitan, koliko god mali bio.

Tema projekta Novog Sada na vodi je isplivala kao aktuelna kada je realizacija celokupnog rešenja obale već počela, u smislu toga da su mnogi planovi već bili razrađeni, ugovori sklopljeni, i određeni veliki infrastrukturni projekti započeti. Obala Dunava koja pripada gradu Novom Sadu na onom njenom delu na kom se planira most nije izdvojen entitet, već je deo celine. Celine koja je morala biti osmišljena i trasirana davno, jer most nešto spaja, njegove pristupne saobraćajnice povezuju neke tačke, njegova lokacija je pogodna ili nije zbog raznih nekih stvari. Dakle, svaki segment je bitan i u pitanju je povezani lanac odluka, a ne skup zasebnih karika.

Hronologiju kojom ćemo nastaviti da pratimo temu dopunjavajući je bitnim stavkama, možete od sada pratiti na sekciji Kako teče Novi Sad na vodi?.

Kako se u ovo hronologiji vidi, koja je svoju neku prvu formu imala u štampanom izdanju prezentovanom decembra prošle godine (snimak sa prezentacije možete pogledati ovde) strateški koraci u projektu Novog Sada na vodi nisu preskočeni, preskočeno je samo njihovo opravdavanje stanovnicima Novog Sada, pa na kraju i cele države, jer, opet, svi smo povezani razvojnim, privrednim i svim ostalim društvenim koracima koje vlast pravi u ime naroda.

Naša vizija koraka ka boljim odlukama u smislu razvoja gradova/države i očuvanja prirodne sredine je u planiranim i stručnim angažovanjima, gde je srž svih promena temeljan rad i istraživanje, zato vas pozivamo da budete aktivni deo ovog društva, ali da to radite planski i iz segmenata.

Mi ovo istraživanje vidimo upravo tako, kao građenje zajednice koja će imati sve potrebne resurse da dela u cilju donošenja dobrih planova i savremenih ideja za našu zdraviju sredinu.

U kontekstu sve rečenog, započeli smo Studiju o kvalitetu života u Novom Sadu, čije prezentovanje možete očekivati krajem leta. Ukoliko smatrate da možete da doprinesete ovom ili nekom sličnom istraživanju, kao član udruženja ili samo kao saradnik, možete nam se obratiti putem e-mail-a: drustvenaakcija@gmail.com

Post a comment