Vesti

Održana treća tribina iz ciklusa „Ekološki pokreti i društvena kritika“

Društvena akcija se zahvaljuje svima koji su prisustvovali na tribini „Regionalna borba protiv litijuma: Slučajevi Bosne i Srbije“ gde smo se osvrnuli na iskustva naučnika i aktivista u borbama protiv iskopavanja litijuma i direktne posledice koje će njegova proizvodnjaostaviti na reku Drinu. Ugostili smo: Snežanu Jagodić-Vujić iz Ekološkog udruženja „EKO Put“ iz Bijeljine, Ivana Bjelića iz domaćeg pokreta „Marš sa Drine“, te Draganu Đorđević sa Instituta za hemiju i metalurgiju odnosno Srpske akademije nauke i umetnosti. Tribinu je moderirala naša članica Ljiljana Bajić.

Na tribini smo razmotrili domaće mobilizacije u pogledu njihovog regionalnog značaja uz upoznavanje sa sličnim uspehom otpora na području Bosne i Hercegovine. Učesnici tribine su sa nama podelili znanje i iskustvo koje je od neprocenjivog značaja, te razgovarali o načinima borbe, proteklim i predstojećim preprekama, izazovima omasovljenja pokreta na nacionalnom nivou, potencijalu za regionalnu aktivističku saradnju, kao i mnoge druge teme koje smo pokrenuli u zajedničkoj diskusiji.

U okviru ciklusa „Ekološki pokreti i društvena kritika“ ćemo dovoditi domaće i svetske aktiviste u Novi Sad radi zajedničkog dijaloga, razmene znanja i povezivanja sa domaćom publikom te vas pozivamo da ispratite ovaj bitan niz dešavanja. Celokupan program na srpskom i engleskom jeziku možete pogledati ovde.

Ukoliko želite da sarađujete sa nama ili doprinesete našem budućem radu, možete to učiniti kroz učlanjivanje, slanje vesti ili donaciju.

Naslovna fotografija: Igor Vukičević
Ovaj događaj je podržan od strane Balkanske mreže za razvoj građanskog društva.

Post a comment