Vesti

Politička ekologija: iskustva sa evropske poluperiferije

EKO Društvena akcija Vas poziva da u sredu, 13. jula prisustvujete predavanju Vedrana Horvata pod nazivom “Politička ekologija: iskustva sa evropske poluperiferije” u prostorijama Kulturnog Centra Lab u ulici Dr Hempta 2 u Novom Sadu sa početkom u 19 časova. Predavanje je deo našeg programa pod nazivom „Ekološki pokreti i društvena kritika“.

I kao teorija i kao praksa, politička ekologija čini se manje poznat koncept na evropskoj poluperiferiji, često i predmet terminološke konfuzije. No u stvarnosti to nije tako. Premda dobrom delu evropske, čak i zainteresovane javnosti, nije uvek jasno koji su teorijski i idejni okviri političke ekologije, i čemu ona služi, aktivni protagonisti u poslednjoj deceniji svojim delovanjem sve više ispunjavaju taj vakuum. Tako se u marginalnim delovima akademske zajednice udružuju istraživači koji se bave pitanjima odrasta ili pravedne tranzicije, mobilišu pokreti koji problematiziraju pitanja klimatske pravde i zajedničkih dobara, u lokalnim zajednicama formiraju inicijative koje politički artikulišu zahteve na premisama koje svoje polazište imaju u početnim idejama političke ekologije. Makar ne uvek prisutna kao referentna tačka, politička ekologija ispunjava i inspiriše svojom agendom niz društvenih i političkih aktera širom regije koji deluju na premisama borbe za ekonomiju unutar planetarnih granica, za samoupravne ili radikalno demokratske principe ili za pravednu ekološku tranziciju koja u središte postavlja pitanje smanjenja društvenih nejednakosti.

U svom izlaganju, Vedran Horvat sa Instituta za političku ekologiju u Zagrebu će pokušati da ilustruje političku ekologiju kroz lokalne primere i iskustva u regiji, prvenstveno Hrvatskoj te povezanost sa nekim nedavnim postignućima.

Dalja obaveštenja o događaju možete pratiti ovde.

Ovaj događaj je podržan od strane Balkanske mreže za razvoj građanskog društva.

Post a comment