Vesti

Predstavljena i potpisana Jadarska deklaracija

Konferencija za medije

U petak, 8. jula inicijatori ovog dokumenta (pokret Marš sa Drine i udruženje građana Društvena akcija) su organizovali konferenciju za medije gde su predstavili Međunarodnu deklaraciju protiv iskopavanja litijuma pod nazivom Jadarska deklaracija.

Na konferenciji su, pored Bojane Novaković i Aleksandra Matkovića, govorili i predstavnici međunarodnih organizacija i pokreta: Ramón Morales Blacázar iz Čilea, Cheila Collaço Rodrigues iz Portugala, Robin Sommer iz Nemačke, Rafaela Aleixo iz Portugala te Mariana Walter iz Argentine. Konferenciju je moderirala naša članica Milica Lukić.

Video snimak sa konferencije možete pogledati ovde.

Poseta Gornjim Nedeljicama i Dobrinji

U subotu, 9. jula predstavnici ovih organizacija su se uputili u Gornje Nedeljice i u prisustvu meštana potpisali ovaj dokument ispred sedišta kompanije Rio Tinto. Nakon potpisivanja, usledila je i poseta selu Dobrinje.

Deklaraciju su potpisali Zlatko Kokanović (organizacija Ne damo Jadar iz Srbije), Cheila Rodrigues (Extinction Rebellion iz Portugala), Rafaela Aleixo (Fridays for the Future iz Portugala), Ramón Balcázar Morales (Observatorio Plurinacional de Salares Andinos iz Čilea), Alejandro Palamo Rey (Platforma Salvemos la Montaña iz Španije), Robin Sommer (Sand im Getriebe iz Nemačke), Milica Damnjanović (Exctinction Rebellion iz Srbije), Bojana Novaković (Marš sa Drine iz Srbije) i Aleksandar Matković (EKO Društvena akcija iz Srbije​). Deklaraciju je podržala i međunarodna organizacija Environmental Justice Atlas (Atlas klimatske pravde) koja se bavi mapiranjem ekoloških borbi širom sveta.

Deklaracija je napisana kako bismo internacionalizovali naše lokalne borbe i proširili solidarnu mrežu za međusobnu podršku, saradnju, razmenu informacija i konkretnu pomoć u cilju zaustavljanja profitno motivisanog i ekstraktivističkog pristupa iskopavanja litijuma, kao i drugih ruda.

Tekst Jadarske deklaracije možete preuzeti i pročitati ovde.

Naslovna fotografija: Tijana Lukić
Ovaj događaj je podržan od strane Balkanske mreže za razvoj građanskog društva.

Post a comment