Vesti

Regionalna borba protiv litijuma: slučajevi Bosne i Srbije

EKO Društvena akcija Vas poziva da u četvrtak 30. juna prisustvujete javnoj tribini pod nazivom „Regionalne borbe protiv litijuma: slučaj Bosne i Srbije“ u prostorijama knjižare Zenit Books u Njegoševoj 24 u Novom Sadu sa početkom od 19 časova. Tribina je deo našeg programa pod nazivom „Ekološki pokreti i društvena kritika“.

Borbe protiv devastacije životne sredine usled kopanja litijuma je potrebno sagledati u reagionalnom kontekstu koji često ostaje nepomenut – zato je ovo tema trećeg po redu događaja iz programa EKO Društvene akcije pod nazivom „Ekološki pokreti i društvena kritika“. Na njemu ćemo domaće mobilizacije od prošle godine bolje razmotriti u pogledu njihovog regionalnog značaja uz upoznavanje sa sličnim uspehom otpora na području Bosne i Hercegovine. Na ovoj tribini ćemo imati priliku da se zajedno upoznamo sa nekoliko naučnica i aktivista iz Srbije i Bosne i Hercegovine čije je učešće bilo od neprocenjivog značaja i da s njima prodiskutujemo izuzetno bitna pitanja, poput: kakva su njihova iskustva? Na kakve su prepreke naletali i kako su ih prevazišli? Šta je u Srbiji bilo ključno da se pokret omasovi na nacionalnom nivou i koji su dalji koraci domaćih aktera? Kakvo je stanje u Bosni i Hercegovini i da li postoje neke zajedničke osnove za dalji rad u budućnosti?

O svemu ovome i drugim pitanjima će na tribini govoriti Snežana Jagodić-Vujić iz Ekološkog udruženja „EKO Put“ iz Bijeljine, Dragana Đorđević sa Instituta za hemiju i metalurgiju odnosno Srpske akademije nauke i umetnosti te Ivan Bjelić, član domaćeg pokreta „Marš sa Drine“.

Dalja obaveštenja o događaju možete pratiti ovde.
Ovaj događaj je podržan od strane Balkanske mreže za razvoj građanskog društva.

Post a comment