Vesti

„Zeleno rudarenje“ i pravedna tranzicija: svetske borbe i zajedničke alternative

EKO Društvena akcija Vas poziva da u četvrtak 7. jula prisustvujete tribini pod nazivom „Zeleno rudarenje“ i pravedna tranzicija: svetske borbe i zajedničke alternative u baru Crni Ovan u ulici Ilije Ognjanovića 2 u Novom Sadu sa početkom od 17 časova. Tribina je deo našeg programa pod nazivom „Ekološki pokreti i društvena kritika“.

U nizu međunarodnih i domaćih tribina koje smo organizovali, naćiće se domaći i, naćiće se domaći i međunarodni učesnici borbi protiv litijuma u Srbiji, Boliviji te Velikoj Britaniji i Nemačkoj. Zajedno ćemo govoriti o problemima s kojima su se pokreti suočavali, specifičnim iskustvima različitih zemalja te po prvi put pozvati predstavnike pokreta iz Srbije i gorepomenutih zemalja na zajedničko razmišljanje o budućnosti borbe protiv degradacije životne sredine usled različitih oblika eksploatacije litijuma.

Na tribini će govoriti Ramón Morales Blacázar koji je bio aktivan u Boliviji i borbi za zaštitu vodenih resursa od litijumskih projekata u pustinji Atakama u Čileu, Cheila Collaço Rodrigues iz portugalskih pokreta protiv litijuma, Mirko Nikolić iz Nemačke i Zoe Lujić iz Velike Britanije, ispred organizacije ispred “Earth Thrive” te aktivistkinja Bojana Novaković ispred domaćeg pokreta “Marš sa Drine” koje je bio jedan od ključnih aktera u borbi protiv Rio Tinta.

Tribina će biti na engleskom jeziku. Događaj će ujedno koristiti umrežavanju domaćih i međunarodnih aktivista.

Dalja obaveštenja o događaju možete pratiti ovde.
Ovaj događaj je podržan od strane Balkanske mreže za razvoj građanskog društva.

Post a comment